«Ти у мене єдина»

30 років тому найсміливіша мрія багатьох поколінь українців втілилася в життя: ми стали вільною та незалежною країною!

Упродовж сторіч українці боронили свої свободи та права, повсякчас стикаючись із зовнішніми та внутрішніми викликам: ми пройшли через зради і революції, голодомори і війни. У боротьбі народилася і згартувалася єдина нація сміливих та щирих людей. І здобувши таку омріяну свободу – маємо змогу осягнути, чого українці навчилися за роки незалежності й чого мають ще навчитись, аби ніколи її не втратити.

30-річчя Незалежності нашої держави – дуже важлива дата. Тематичним символом свята обрано квітку. А основним лейтмотивом ювілейної події став слоган «Ти у мене єдина». Це своєрідне універсальне звернення до країни, квітки, Незалежності, нації. 

«Квітка – образ, що розкриває ідею держави. Вона росте та квітне, поєднуючи у собі розмаїття символів. Квітка є одним з найдавніших символів в орнаментально-знаковій культурі України. Її походження прослідковується ще з епохи енеоліту, а різні інтерпретації цього зображення зустрічаються в місцевих орнаментах по всій Україні. Квітка є центральним елементом Петриківського розпису. Це і є зрозумілим та універсальним символом для усіх, що об’єднує країну.»

Інформація МКІП

Наукова бібліотека СумДПУ імені А. С. Макаренка долучається до загальнонаціонального святкування 30 річниці Незалежності України. До вашої уваги патріотичний майданчик «Ти у мене єдина»:

виставка-панорама «Незалежна Україна – суверенна та єдина» (читальний зал № 1);

тематична полиця «Історія української державності в особах» (науковий абонемент № 1);

бібліотечний калейдоскоп «Україна незалежна – 30»;

віртуальна інформ-галерея «Державні символи та атрибути України»;

віртуальна виставка «Невідома Україна»;

віртуальна добірка найвідвертіших віршів про Україну «Україна в сучасній поезії».

Представлені інформаційні матеріали присвячені подіям та людям, які змінювали нашу країну, примножували її славу. Вони мають на меті розкрити значущість та ціну кожного року Незалежності України, нагадати про кожен «урок» та надихнути на нові звершення та перемоги.