Щасливець літературної долі

Принцип добра завжди перемагає
незважаючи на щонайневдячніші
обставини і важкі перепони
Чарльз Діккенс

7 лютого виповнюється 210 років від дня народження видатного англійського романіста вікторіанської епохи Чарльза Діккенса (1812–1870).

Серед письменників Діккенс вирізняється тим, що був письменником глибоко національним, англійським, він дав найбільш органічне вираження англійської ментальності і духовного складу, національного характеру і життєвого устрою з усіма його ознаками і цінностями.

Творчість Чарльза Діккенса – ціла епоха в англійській літературі, яка мала значний вплив на подальший розвиток світової літератури. 16 його романів відбивають складну еволюцію, що пройшов письменник протягом творчого життя: гуморист і доброзичливий карикатурист на початку творчого шляху, сповнений трагізму і скепсису, недовіри в можливості змінити світ на краще – в останні роки. Романтик-мрійник, що прагнув Правди, суворий реаліст, який відобразив глибокі соціальні, політичні, економічні проблеми Англії 1830–1870-х років.

Найзнаменитіші твори Діккенса відомі в усьому світі: «Посмертні записки Піквікського клубу», «Пригоди Олівера Твіста», «Домбі і син», «Девід Копперфільд», «Холодний дім», «Повість про двоє міст», «Великі сподівання», цикл «Різдвяні повісті».

Наукова бібліотека пропонує переглянути віртуальну полицю творів «Щасливець літературної долі» та книжкову виставку-портрет «Діккенс – найвище художнє вираження англійської традиції» (абонемент художньої літератури – 108 аудит.).