Провісник високої духовності

23 вересня Сумщина відзначає 170-річчя від дня народження діяча освіти і культури, засновника Хрестовоздвиженського трудового братства – Миколи Миколайовича Неплюєва (1851–1908).

«Виховати – значить розвинути в людині все добре, – стверджував Микола Миколайович, – викорінити все погане. Що добре і що зле розуміти нас учив Ісус Христос. Справжніми християнами ми будемо лиш тоді, коли ясно зрозуміємо, як учив жити, мислити і відчувати Ісус Христос, щиро полюбимо його вчення і самі в життю будемо наслідувати йогo».

М. М. Неплюєв у родовому маєтку Воздвиженське організовав спершу чоловічу й жіночу школу для здібних сиріт, а 1888 року – Хресто-Воздвиженське Трудове братство – унікальне явище за поєднанням морально-етичних та виробничо-трудових функцій. Тодішня суспільність сформувала еліту, яка дала людству шляхетних Неплюєвих, Драгоманових, Косачів, Старицьких, Тобілевичів, Чикаленків та й власне всіх українських діячів, своєрідних утопістів, які всупереч урядовим заборонам і переслідуванням створили українську літературу, культуру, театр.

«Утопічна» діяльність шляхетного подвижника не втратила свого впливу й на уми сьогодення. І Бельґія, Франція, Люксембург, і дальнє й ближнє зарубіжжя вивчають наукову й практичну діяльність Братства і твори та досвід М. Неплюєва, вкладають кошти задля втілення в дійсність його ідеалів і Братства. І Україна віддає належне діяльності та самозреченій звитязі нашого земляка, котра вчить шанувати здобутки великих попередників і проливає світло й на майбутнє.

Наукова бібліотека до 170-річчя від дня народження Миколи Неплюєва підготувала віртуальну краєзнавчу довідку «Провісник високої духовності».