Правосвідомість, правова культура, правове виховання

10 грудня у світі відзначають Міжнародний день прав людини. Започаткувала його Генеральна Асамблея ООН 1950 року на честь прийняття Декларації прав людини. В цей день проводиться пленарне засідання ООН і всесвітня організація відзначає тих, хто зробив вагомий внесок у захист людських прав і свобод, а Норвезький Нобелівський комітет в Осло вручає Нобелівську нагороду миру.

10 грудня 1948 року в Парижі Генеральною Асамблеєю ООН була прийнята Загальна декларація прав людини. Цей документ спонукав людство до розробки та укладення численних конвенцій, декларацій та протоколів з прав людини: у 1948 році було ухвалено Конвенцію про попередження злочину геноциду та покарання за нього, в 1949 році – Женевські конвенції про захист прав людини під час збройних конфліктів, 1950 року – Європейську Конвенцію захисту прав людини та основних свобод, 1959 – Декларацію прав дитини, в 1966 року пакти про права людини тощо.

У сучасному світі права людини стали кваліфікуватися за цілою низкою напрямів. Це особисті права, які передбачають недоторканність особи і житла, власності та конфіденційності листування та права на об’єктивний суд. Соціальні права, які передбачають права на свободу праці, охорону сім’ї та дитинства, захисту батьківських прав, здоров’я і соціальної справедливості. На ряду з цим існують і політичні права, які мають на увазі і свободу совісті, і рівність усіх перед законом, свободу друку і свободу слова, свободу зібрань та право на протест. Є також і економічні права, які мають на увазі свободу розвитку і функціонування промисловості і торгівлі, свободу пересування та розпорядження власністю на свій розсуд. Культурні права включають в себе свободу мистецтв і наук, свободу викладання і право на освіту, а також право на використання у всіх цих процесах своєї рідної мови. Все це узагальнено і взято на озброєння як демократичні цінності.

В рамках Всеукраїнського тижня права Наукова бібліотека підготувала: