Позиція МОН

29 травня цього року було підписано наказ МОН щодо продовження доступу за кошти державного бюджету для всіх державних та комунальних ЗВО і наукових установ України до міжнародних наукометричних баз даних Scopus та Web of Science Core Collection.

Днями на сайті міністерства з’явилась інформація про призупинення співпраці з компанією Elsevier (Scopus). Причина ‒ база даних Scopus індексує наукове видання «Physical Oceanography», яке видається Морським гідрофізичним інститутом РАН на тимчасово окупованих територіях України, що є прямим порушенням законодавства України і міжнародного права. МОН звернулось до компанії Elsevier з проханням усунути це порушення, на що отримало негативну відповідь. У зв’язку з позицією Elsevier міністерством було прийнято рішення не укладати договір та відмінити процедуру закупівлі.

Щодо договору з Clarivate Analytics, до бази якої теж включено наукове видання «Physical Oceanography», тривають переговори. Якщо компанія відмовиться виконувати вимоги ‒ умови співпраці будуть переглянуті.

Позиція МОН:

Ми розуміємо, що безкоштовний доступ до міжнародних наукометричних баз даних є важливим інструментом для інтеграції української науки у світовий та Європейський дослідницький простори. Тому МОН й надалі вестиме діалог з обґрунтуванням своєї позиції, щоб розв’язати цю ситуацію максимально швидко та ефективно.

Нагадуємо, що 30 червня закінчився тестовий доступ до повнотекстових ресурсів видавництва Springer Nature (колекції електронних журналів Springer 1997–2020).

Приємна новина – колекція книг Springer 2017 залишається у довічному користуванні для наших науковців (доступ через сайт електронного каталогу НБ СумДПУ імені А. С. Макаренка), а компанія Springer Nature проводить переговори з Міністерством освіти та науки України щодо продовження передплати.