Петро Могила. 425 років від дня народження

Духовна історія України рясніє величними постатями, серед яких найпомітнішою у XVII ст. є Петро Могила – український політичний, церковний і освітній діяч, архімандрит Києво-Печерського монастиря, Митрополит Київський, Галицький і всієї Русі, екзарх Константинопольського патріарха, канонізований Церквою. У вітчизняній історії його ім’ям названо один з періодів культурного й церковного відродження України ХVІІ століття – славетна «Могилянська доба». Мислитель культивував ідею сильної державної влади, освіченого і вольового господаря, ідею природного права, спільного блага, що відповідало українським традиціям.

«Новий архімандрит зразу ж виявив свою діяльність на користь монастиря, завів нагляд над священнослужителями у селах лаврських маєтків, малограмотних наказав учити, а впертих і своєвільних піддавати покаранням: оновив церкву, не шкодував витрат на прикрашення печер, підпорядкував лаврі Пустинно-Миколаївський монастир, заснував Голосіївську пустинь, побудував за свій рахунок при лаврі богодільню для жебраків і задумав завести при Печерському монастирі вищу школу».

М. І. Костомаров

Дослідженню життєдіяльності Петра Могили, оцінці його постаті й значення в розвитку церковного життя в Україні присвячена бібліографічна замальовка «Петро Могила в духовній історії України».