Нам не забути славу Крутів

Нема любові понад ту,
Що окропила кров’ю Крути.
І ту гарячу кров святу
Землі вкраїнській – не забути!
В. Письменний

Крути, 29 січня 1918 року…

Символ героїзму та відданості нашого юнацтва і символ національної трагедії.

29 січня – День вшанування пам’яті Героїв Крут – трьохсот захисників Української Народної Республіки, що вступили у нерівний бій з більшовицькими військами у далекому 1918 році та віддали життя за незалежність країни.

Бій під Крутами – це і тріумф і трагедія. У ньому переплітається і біль, і смуток, і гордість за молодих юнаків. Цей День назавжди залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї Вітчизни. Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися – невмируща.

На вшанування пам’яті Героїв Крут Наукова бібліотека проводить заходи:

На експозиціях представлені документи і матеріали, що містять свідчення та спогади учасників бою під Крутами, статті і виступи М. Грушевського, Є. Маланюка, інших видатних особистостей доби Української революції 1917–1921 рр., публіцистика різних часів, художні твори.

Щоб будувати майбутнє, необхідно добре знати істинну історію, любити свою країну і гаряче бажати зробити її кращою. А історія наша вмита кровю і сльозами. Саме тому, ми повинні знати свою історію, своє минуле.