Козацька слава Олени Апанович

Вважаю своїм громадським обов’язком працювати
над поверненням нашому народу вкраденої у
нього національної історичної пам’яті…
Олена Апанович

Серед представників наукової та культурної еліти України другої половини ХХ століття почесне місце посідає Олена Михайлівна Апанович – «людина повної посвяти науці», історикиня, культурно-громадська діячка, письменниця, чиє ім’я відоме далеко поза межами нашої держави.

Більша частина життя невтомної дослідниці української історії, зокрема її козацької доби, припала на часи тоталітарного радянського режиму. За історичну правду, за українське слово, за наукову принциповість, чесність та людську гідність була накладена анафема на ім’я вченої. Це довгі роки переслідувань, дискредитації, заборони друкуватися в Україні. Про життя та діяльність Олени Михайлівни почали писати лише в останнє десятиріччя ХХ століття.

До 100-річчя «першої жінки, котра проникла в Запорозьку Січ» Наукова бібліотека презентує віртуальний портрет «Берегиня козацької слави», в якому висвітлено віхи інтелектуальної біографії О. М. Апанович, окреслено виклики, що стояли перед істориками тоталітарного режиму, представлено наукову спадщину вченої.

Приємного перегляду.