Корифей української прози

В Науковій бібліотеці на вшанування 170-річниці від дня народження Панаса Мирного українського прозаіка і драматурга розгорнуто книжкову виставку-персоналію «Панас Мирний. Корифей української прози».

Постать Панаса Мирного захоплює духовною силою і цільністю, непохитністю і постійністю в своїх переконаннях. Його творчість – ціла епоха в історії української літератури. Під його пером проза здійснила перехід від «селянської оповіді» до романів із соціально-психологічним осердям.

Твори Панаса Мирного, не тільки романи, а й повісті, оповідання, окремі драми, не втратили своєї привабливості і для сучасного читача, вони всебічно знайомлять з минулою епохою – початком капіталістичного розвитку в Україні в рамках напівкріпосницької дійсності.

 «Панас Мирний залишив нам художній синтез своєї доби, галерею повнокровних образів, народних характерів, що мають велику силу соціального узагальнення. З пильністю досвідченого психолога він досліджує вчинки своїх героїв, приховані причини їхньої поведінки, дає художній генезис цілих соціальних прошарків у їх розвитку, зв’язках і суперечностях. Ніде, одначе, в соціальних скупченнях письменник не випускає з поля зору окрему особистість, її індивідуальну неповторність», – так характеризує великі прозові полотна Панаса Мирного Олесь Гончар.

Ознайомитись з матеріалами виставки можна на абонементі художньої літератури (108 аудит.).