До 100-річчя Василя Сухомлинського

Людина народжується на світ не для того,
щоб зникнути безвісною пилинкою.
Людина народжується,
щоб лишити по собі слід вічний.
В. Сухомлинський

28 вересня 2018 року освітянська спільнота відзначає 100-річчя від дня народження корифея української педагогіки, гуманіста, знавця дитячих і учительських сердець, практика, який досконало володів засадничими ідеями ефективної організації навчально-виховного процесу Василя Олександровича Сухомлинського (1918–1970).

Його науковий та творчий доробки з кожним роком привертають все більш пильну увагу наукової та педагогічної громадськості як у нашій країні, так і за кордоном. Він автор 48 монографій, понад 600 статей, 1 500 оповідань і казок, притч та новел для дітей. Найвідомішу працю педагога «Серце віддаю дітям» перекладено 30-ма мовами світу. Кожного разу, вивчаючи роботи видатного педагога, можна знайти щось незвичайне, нове. Педагогічна система Василя Сухомлинського – це концептуальна основа особистісно зорієнтованого підходу, що пролонгується у комптентнісно орієнтовану освіту.

Людина лише тоді людина, коли вона людству друг – ці слова якнайкраще підходять, коли мова йде про В. О. Сухомлинського. Його називають великим діячем освіти, якому були властиві подвижництво, повна самовіддача, благородство. Сільський учитель і оригінальний теоретик педагогіки, талановитий директор школи, автор сотень віршованих і прозаїчних мініатюр, дуже скромна і сором’язлива людина і безстрашний, яскравий полеміст і публіцист – такою цілісною натурою був Василь Сухомлинський.

На вшанування пам’яті великого педагога в Науковій бібліотеці організовано:

  • літературно-документальний альманах «Висока педагогіка почуттів» (читальний зал № 1 – 109 аудит.);
  • тематична виставка «Феномен у цивілізаційному значенні ідей» (абонемент наукової літератури – 113 аудит.);
  • тематична полиця «Казковий світ Василя Сухомлинського» (абонемент художньої літератури – 108 аудит.);
  • віртуальна виставка «Філософія серця, або гуманізм Василя Сухомлинського».