Бібліотека вдячна!

Наукова бібліотека СумДПУ імені А. С. Макаренка висловлює щиру подяку Національному музею Голодомору-геноциду та Інституту дослідження Голодомору за передані в дар цінні видання, в яких висвітлено правдиву інформацію про злочин геноциду української нації, небезпеку тоталітарних режимів, порушення прав людини і громадянина. Представлений матеріал докорінно змінює загальноприйняті уявлення про злочини комуністичного тоталітарного режиму проти української нації.

Серед подарованих видань:

Геноцид українців 1932–1933 за матеріалами досудових розслідувань

Науковий збірник містить укази та розпорядження президентів України щодо вшанування пам’яті українців, знищених комуністичним тоталітарним режимом у 1932–1933 роках. Основу джерельної бази видання формує вибірка з матеріалів архівної кримінальної справи №475, яка складається із 331 тому та зберігається в архіві Київського апеляційного суду.

«Чорні дошки» України. Чернігівська область : збірник матеріалів і документів

Видання є одним із результатів роботи Інституту дослідження Голодомору та вміщує комплекс джерел, що висвітлюють застосування режиму «чорних дошок» як складової механізму злочину геноциду. До збірника включено документи, у яких висвітлюються масштаби та хронологія застосування «чорних дошок» на Чернігівщині, їх різновиди, перебіг агітаційних компаній, пов’язаних із занесенням чи перебуванням на «чорній дошці» на сторінках місцевої преси.

Голодомор 1932–1933 років – геноцид української нації : навчальний посібник для вчителів

Одне із перших навчальних видань, яке повною мірою висвітлює передумови, обставини та наслідки Голодомору-геноциду та масових штучних голодів 1921–1923 рр., 1946–1947 рр. у широкому історичному контексті як української, так і всесвітньої історії.

Ґрунтується на значному масиві наукових досліджень українських і закордонних учених, архівних документах, спогадах тих, хто вижив. У ньому остаточно й переконливо доведено злочинний характер комуністичного тоталітарного режиму. Посібник охоплює широкий історичний спектр: від початку національно-визвольної боротьби в 1917 році до масового штучного голоду 1946–1947 рр. Актуальними є теми, присвячені формам опору українців, аналізу моделей поведінки організаторів, виконавців і співучасників злочину проти української нації.

Інтерес суспільства до цього складного періоду нашої історії не вщухає, й сьогодні триває виявлення нових складників джерельної бази і введення до наукового обігу раніше невідомих документів, що проливають світло на історію Голодомору-геноциду.

Подаровані книжкові видання займуть гідне місце в фонді Наукової бібліотеки та допоможуть всім, хто вивчає історію України, зрозуміти наслідки жахливих злочинів, вчинених комуністичним тоталітарним режимом проти українського народу.
Вшанування пам’яті українців, знищених під час вчинення геноциду – це наш моральний обов’язок перед майбутніми поколіннями!