Європеєць української літератури

Глибоким зором і пером тонким, він слугував
народові своєму, боліючи душею разом з ним.
Життя і кров, а не сюжет і тему, він залишив на
білих сторінках – і слів його не обернуть на прах.
Максим Рильський

17 вересня 1864 року народився класик української літератури Михайло Михайлович Коцюбинський (1864–1913).

Михайло Коцюбинський – один з найоригінальніших українських письменників. Він вивів літературу на європейський рівень, урізноманітнив її багатогранними напрямками, у тому числі модернізмом. Саме його творчість вперше в українській літературі увібрала в себе імпресіонізм, глибокий психологізм, елементи експресіонізму, неореалізм та інші трендові течії мистецтва і культури того часу.

Неоціненна заслуга Михайла Коцюбинського – значне збагачення української літературної мови. Він привніс власні новаторські елементи в стилістику і манеру подачі матеріалу, величезну увагу приділяв словотворчості, часто використовував оригінальні мовні конструкції. І разом з тим все це відбувалося на основі народної мови, гармонійно і навіть природно з нею зливалося, навіть, як відзначають літературознавці, часом здавалося, що це сама мова еволюціонує.

Запрошуємо читачів до абонементу художньої літератури (108 аудит.) ознайомитись з виставкою-персоналією до 155-річчя від дня народження М. М. Коцюбинського «Закоханий у життя, у сонце, у людину».

На ній представлено різноманітні матеріали, присвячені життю і творчості Коцюбинського, вшанування пам’яті та, що найбільш важливо, твори «Fata Morgana», «Тіні забутих предків», «Intermezzo». На виставці також представлено дослідження С. Єфремова, І. Дзюби, П. Волинського, Є. Кирилюка та інших.