Всесвітній день письменника

У письменника тільки і є один
учитель: самі читачі.
Микола Гоголь

Професія письменника з’явилася багато століть назад, але майстри слова отримали своє свято лише в 1986 році на засіданні 48 конгресу Міжнародного ПЕН-клубу. Відтоді Всесвітній день письменника відзначають щорічно 3 березня.

ПЕН-клуб – організація поетів-романістів. Назва організації – абревіатура, утворена першими літерами англійських слів Poets – поети, Essayists – есеїсти, Novelists – романісти. Цікаво, що абревіатура в даному випадку збігається зі словом pen – у перекладі з англійської – ручка. Організація заснована в Лондоні в 1921 році. Ініціатор створення даної структури – англійська письменниця Кетрін Емі Доусон-Скотт. Найперший склад ПЕН-клубу очолив Джон Ґолсуорсі. Згодом регіональні центри цієї організації з’явилися в 11-ти країнах світу. Зараз їх налічується вже близько 130.

Всесвітній день письменника є приводом для вшанування літературних діячів. Свято відзначають не лише романісти, прозаїки, поети, памфлетисти, публіцисти, фантасти, фейлетоністи, новелісти, есеїсти та інші майстри слова. Його по праву вважають своїм журналісти, історики та блогери.

З нагоди Всесвітнього дня письменника в Науковій бібліотеці ескпонується книжкова виставка «Новітній роман і його різновиди» (читальний зал № 1 – 109 аудит.) та підготована віртуальна літературна замальовка «Містифіковані постаті українського письменства», присвячені творчим надбанням українських та зарубіжних письменників.

Запрошуємо всіх бажаючих переглянути матеріали. Сподіваємось, що кожний з Вас знайде свого письменника.