Вільні, Незламні, Непереможні!

Ми воїни.
Не ледарі.
Не лежні.
І наше діло праведне й святе.
Бо хто за що, а ми за незалежність.
Отож нам так і важко через те.
Ліна Костенко

24 серпня, попри повномасштабну війну, відзначаємо головне свято нашої держави – День Незалежності України. Це свято єдності, сили та непохитної віри українського народу. Незалежність – це те, що всередині кожного з нас.

Для українців свобода і гідність завжди були основоположними цінностями. Вони спонукали до боротьби за незалежність. Упродовж сторіч українці боронили свою свободу, стикаючись із зовнішніми та внутрішніми викликам: ми пройшли через зради і революції, голодомори і війни. У боротьбі народилася і згартувалася єдина нація сміливих та щирих людей.

Багатовікова боротьба нашого народу за свою незалежність завершилася створенням Незалежної Української держави. Це є головним здобутком українців. Сьогодні слова Ліни Костенко як ніколи співзвучні стану нашого суспільства. Тепер, коли підлий ворог намагається відібрати в української нації цей історичний здобуток, як ніколи важливо повертатися до справжньої історії України: вивчати, аналізувати, скидати із свого розуму облуду.

День Незалежності – це привід згадати тих, чиє життя було покладено на вівтар свободи українського народу, згадати, що корені української незалежності сягають сивої глибини віків, а формалізація України як незалежної держави відбулась ще задовго до подій 1991 року.

Наукова бібліотека СумДПУ імені А. С. Макаренка репрезентує інформаційні матеріали, присвячені подіям та людям, які змінювали нашу країну, примножували її славу. Вони мають на меті розкрити значущість та ціну кожного року Незалежності України, нагадати про кожен «урок» та надихнути на нові звершення та перемоги.

Бібліотечний калейдоскоп «Україна незалежна»

Віртуальна виставка «Історія без цензури»

Віртуальна добірка віршів «Україна в сучасній поезії»

Історичний екскурс «Історія українського прапора»

Історичний родовід державного гімну України «Символ національної і державної величі»

Віртуальний прес-репортаж до 30-річчя прийняття Декларації про Державний суверенітет України

Інформаційний хроноскоп «Таємниці тризуба»

Пропонуємо матеріали про видатних українців, які доклалися до політичної, наукової, культурної розбудови українства: Михайла Грушевського і Володимира Винниченка, Михайла Максимовича і Юрія Щербака, В’ячеслава Липинського і Івана Франка, Тараса Шевченка і Ліни Костенко, Івана Дзюби і Олександра Потебні, Василя Сліпака і Олександра Аніщенка.