Синій, як море, як день, золотий…

«На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України постановляю установити в Україні День Державного Прапора України, який відзначати щорічно 23 серпня.»

Указ Президента України від 23.08.2004 № 987/2004

Державний Прапор – один із трьох офіційних символів суверенітету держави. Це стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольору. Кольори на прапорі мають щонайменше тисячолітню історію і сягають часів Київської Русі та Галицько-Волинського князівства.

«Синій колір, як чисте небо південної Русі, ясний, погідливий, як душа щирого не скаженного Русина, зображав мир і спокій, якого до розвитку нашого народного потреба. Золотий колір, як ті зірниці на яснім небі, зображали ясне світло, до якого нам прагнути належить.»

Яків Головацький

Державний Прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Впродовж історичних звершень він ставав символом боротьби за національні й соціальні права українського народу.

З любов’ю до України, з повагою до минулого нашого народу, ми шануємо цей символ вільної, демократичної України, сильної й незалежної держави

З нагоди свята в Центральному читальному залі №1 НБ СумДПУ експонується інсталяція «Наш стяг – пшениця у степах під голубим склепінням неба».

Про походження, історію та значення національного символу для українців розповість віртуальний екскурс «Історія українського прапора».

Приємного перегляду! Нехай Державний Прапор завжди гордо майорить над Україною, осяює наш шлях, надихає до нових звершень, буде надійним оберегом у всіх справах та помислах!