І пам’ятає світ врятований

І пам’ятає світ врятований… таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-вшанування, організована в Науковій бібліотеці з нагоди Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Ця війна стала найбільшим збройним конфліктом на планеті і водночас найтяжчою трагедією в історії людства. Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя. Тому в ці травневі дні акцентуємо увагу саме на людському вимірі, а не лише на геополітичних чинниках, військовій стратегії й тактиці, згадуємо і вшановуємо звитягу ветеранів, котрі боролися з нацизмом і перемогли його, а також інших, кого торкнулась війна – військовополонених, остарбайтерів, підпільників, дітей, жінок, які постраждали від окупації і бойових дій, що прокотилися через їхні міста і села.

З метою гідного вшанування подвигу українського народу в Другій світовій війні, його вагомого внеску в перемогу; засвідчення поваги до всіх борців проти нацизму; увічнення пам’яті про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни на організовано книжково-ілюстративну виставку-вшанування «І пам’ятає світ врятований: сторінки історії» (абонемент наукової літератури (113 аудит.)) та віртуальну презентацію «10 фактів про Україну в Другій світовій війні».

Документи експозицій висвітлюють причини виникнення Другої світової війни, відтворюють широку панораму подій від початку війни в 1939 році до капітуляції нацистської Німеччини. В монографіях та наукових збірниках розглядається внесок України у досягнення перемоги над нацизмом. Представлені факти, цифри, особи, складна картина світового протистояння на нашій землі та українці на всіх фронтах глобального конфлікту.

Сьогодні Україна, як і у роки Другої світової війни, є епіцентром протистояння агресору, але ми віримо, що незабаром над нашою державою знову буде мирне безхмарне небо.

Запрошуємо всіх до перегляду документальних матеріалів експозицій. Разом схилімо голови перед пам’яттю тих, хто загинув на полях битв і в таборах смерті, в містах і селах та віддаймо данину глибокої поваги ветеранам Другої світової війни. Будьмо гідними їхньої пам’яті!