360-річчя Конотопської битви

7–9 липня в Україні відзначається 360-річниця з часу Конотопської битви, в якій українське військо здобуло перемогу над російським.

Конотопська битва для нас – більше ніж історія. Це – символ безкомпромісної боротьби за свободу, єдність та суверенність рідного краю. Оборонці Конотопа продемонстрували всьому світові міць української нації, а для нащадків ця перемога стала невичерпним джерелом патріотизму і доблесті.

9 липня 1659 року війська українського гетьмана Івана Виговського за допомоги його союзника кримського хана Мехмеда IV Гірея здобули під Конотопом переконливу перемогу над царськими військами на чолі з воєводами князями М. Трубецьким, С. Пожарським, С. Львовим.

Облога Конотопа тоді тривала 70 днів, але місто не було здане, наші пращури вистояли і дали нищівну відсіч численній московській армії. Сьогодні приклад Конотопської битви залишається для нас ще й доказом важливості внутрішньої єдності серед союзників у боротьбі як із зовнішнім ворогом, так і для забезпечення добробуту територій.

До 360-річчя Конотопської битви Наукова бібліотека створила віртуальний історичний екскурс «Конотопська битва 1659 року – тріумф в час Руїни».

Пам’ятаймо власну історію, шануймо своїх героїв, вчимося на уроках минувшини!