30 років Декларації про державний суверенітет України

30 років тому українці консолідувалися навколо ідеї української державності, довели світові, що ми – народ, який прагне творити власну долю на власній землі.

16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР ухвалила державно-правовий акт, що має велике історичне значення – Декларацію про державний суверенітет України. Це стало першим кроком до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель. Саме Декларація про державний суверенітет України стала основою для Акту проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року, який разом з державним суверенітетом був підтверджений волевиявленням народу на Всеукраїнському референдумі в грудні того ж року.

Нині, як і тоді, маємо бути єдиними в наших прагненнях та діях. Адже тільки так ми зможемо побудувати вільну, демократичну, сильну, економічно і духовно багату державу – Україну.

Наукова бібліотека підготувала віртуальний прес-репортаж до 30-річчя прийняття Декларації про Державний суверенітет України. Запрошуємо до перегляду!